Assenstelsel

Hoe zit een assenstelsel eruit?

SAMSUNG CSC

Bij de horizontale as (dat is de horizontale streep) staat meestal een x, we noemen het dan ook wel de x-as. Hier kan ook een andere letter staan.
Op dezelfde manier heet de verticale as meestal de y-as, in dit voorbeeld in ieder geval wel.
Linksonder het snijpunt van de assen zien we een hoofdletter O, dit staat voor oorsprong. Van hieruit naar rechts en naar boven staan positieve getallen en vanuit de oorsprong naar links en naar onder staan negatieve getallen.
De stapjes tussen de getallen zijn altijd even groot. In dit voorbeeld zien we stappen van 1. Bij elk streepje staat daarom een getal wat steeds 1 meer is. De stappen op de horizontale as hoeven niet hetzelfde te zijn als op de verticale as.

SAMSUNG CSC

Nu zien we een aantal punten in het assenstelsel. We gaan de coördinaten van die punten opschrijven.

Je begint altijd in de oorsprong. Van daaruit ga je eerst naar rechts/links en daarna naar boven/beneden. Om vanuit O in A te komen, ga je 3 naar rechts en dan 1 naar boven. Je schrijft: A(3,1). 3 is de x-coördinaat en 1 is de y-coördinaat. Om vanuit O in B te komen, ga je 2 naar links en 5 naar boven. Je schrijft: B(-2,5). Voor de andere punten kunnen we opschrijven:
C(-4,-4)
D(2,-1)
E(5,0) want je gaat 5 naar rechts en dan ben je er al, dus je gaat eigenlijk 0 naar boven/beneden
F(3,5;4) dit is een speciaal geval, want je gaat 3,5 naar rechts en dat getal heeft al een komma. De komma die tussen de 2 coördinaten staat, vervang je dan door een ;
G(0,5;2,5)
O(0,0)

De punten A, B, C, D, E en O zijn roosterpunten, want beide coördinaten zijn hele getallen. F en G zijn geen roosterpunten, want minstens 1 van de 2 coördinaten is geen geheel getal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s